Izgradnja osobnog brenda na društvenim mrežama

Radili mi na osobnom brendingu ili ne, svatko od nas ga ima. Prijavljujete li se za posao, istraživanje kaže da će 70% poslodavaca provjeriti tko ste putem društvenih mreža; budući klijenti će guglati vas i vaš rad; potencijalni sponzor će se raspitivati o vama.

Iako osobni brend i brendiranje postaju sve više popularni u poslovnom svijetu, velika većina još uvijek tu mogućnost ne iskorištava dovoljno.

Što je osobni brend?

Osobni brend ne znači biti poznat, već prepoznat. Sve ono što ljudi misle i znaju o vama čini vaš osobni brend. Njime predstavljate sebe, točnije sve svoje vještine i znanja, te svoj karijerni put. Osobnim brendiranjem stvarate i utječete na percepciju pojedinca, jačate svoju poziciju na tržištu, diferencirate se od konkurencije te gradite povjerenje kod potencijalnih klijenata ili poslodavaca.

Osobni brend mora pričati vašu priču bez da vi išta kažete te bi upravo zato trebao biti autentičan i u skladu s vašom osobnošću, ciljevima i motivacijom.

Izgradnjom svog osobnog brenda gradite svoju publiku koja se poistovjećuje s vama, prati vas te pronalazi relevantnost u vašem sadržaju, i na kraju konvertira u skladu s postavljenim ciljevima vašeg brenda.

Naravno, proces izgradnje nije jednostavan ni linearan te je bitno od samog početka odrediti ciljeve i svrhu kako bi vaš osobni brend imao smisao. Također, vaša prisutnost ne mora biti rasprostranjena po svim mogućim kanalima, već tamo gdje je vaša ciljana publika.

Kako iskoristiti društvene mreže za izgradnju osobnog brenda?

Nakon što ste postavili ciljeve osobnog brendiranja, odredili tko je vaša ciljana publika i na kojim kanalima provodi najviše vremena, znat ćete kojim kanalima posvetiti više, a kojima manje vremena.

Gradnja osobnog brenda na društvenim mrežama prvi je korak komunikacije prema vašim budućim poslodavcima, kupcima ili publici.

Za prepoznatljivost na društvenim mrežama bitna je autentičnost – budite svoji, jasno komunicirajte vaše osobne vrijednosti, ono što vas pokreće i inspirira s ciljem privlačenja relevantne publike u virtualnom svijetu, i izgradnje zajednice.

Pokušajte ne skupljati samo followere, već graditi kvalitetnu zajednicu koja će se angažirati.

Još jedna bitna stavka koju društvene mreže pružaju je dvosmjerna komunikacija – koju trebate graditi sa svojom zajednicom! Koristite društvene mreže kako biste na jednostavan način mogli saznati želje, potrebe ili probleme svoje zajednice te prema istima prilagođavajte svoj model.

Iskoristite dobiveni feedback i ponudite svojoj zajednici savjet koji će pomoći u rješavanju njihovog problema kroz besplatan sadržaj. Jedan od najboljih načina za to je kreiranje video sadržaja kojim ćete dodatno potaknuti angažman korisnika.

Također, za postizanje vidljivosti organskim putem, osim promišljanja i izrade kvalitetnog sadržaja koji potiče angažman, bitna je konzistentnost u objavljivanju, komentiranje tuđih objava, ali i sudjelovanje u raspravama gdje imate priliku iznijeti svoja stajališta.

Osobni brend je reputacija koju imate u zajednici

Velika je vjerojatnost da će vas u nekom trenutku netko pokušati pronaći i saznati poneku informaciju o vama i onome što radite. Bilo da je to potencijalni klijent, budući poslodavac ili netko s kim imate zakazan sastanak, pobrinite se da imaju što pronaći i da vaša online reputacija bude pozitivna.

Komunicirajte svoje vrijednosti i dijelite važne trenutke svoje karijere jer nikada ne znate tko će ih vidjeti, kome će se urezati u pamćenje, tko će se s istima poistovjetiti i koga ćete privući kao potencijalnog kupca, klijenta, poslodavca ili nekoga tko rezonira s vašim postavljenim ciljevima.

Kada vaš brend postigne prepoznatljivost te kada se vaši korisnici počnu vezati s vrijednostima koje zastupate i komunicirate, u njihovim glavama uvijek ćete biti korak iznad konkurencije, a poslovne prilike će same dolaziti.