Na novom poslu je grozno. Što da radim?

Na novom poslu je grozno. Što da radim?
 
Promjena posla može biti jedna od najboljih ili najgorih poteza u karijeri. Bez obzira koliko smo upoznati s opisom radnog mjesta, prihvaćanje poslovne ponude uvijek nosi i neke neočekivane aspekte u vidu prilagodbe novoj okolini i učenju nekih novih vještina.
 
Isprva se činilo kao nova prilika za rast i razvoj, ali onda ste shvatili da se ne možete osloniti na šefa i tražiti ga pomoć, a poneki naizgled površni radni zadaci su zapravo preopterećujući i posao odjednom nosite kući…
 
Počinjete shvaćati da je na novom poslu, jednom riječju, grozno.
 
Što onda?
 
Nije lako, ali pokušat ćemo s nekoliko savjeta:
 
1. Obvežite se ostati na poslu barem godinu dana
Stručnjaci savjetuju da upravo to napravite, ako ste na poslu koji označava na putanji pola karijere. Dokle god vaš posao ne prelazi pravne ili etičke granice ili ugrožava vaše mentalno i fizičko zdravlje, to je dovoljan početni uvjet da se na njemu zadržite neko vrijeme. Odluka o ostanku na poslu barem godinu dana pomoći će vam eliminirati nesigurnost što učiniti, ali će vam dati priliku da bolje razumijete posao i odgovornosti koje on nosi. Najćešće nam treba cijelih 12 mjeseci, kažu stručnjaci, da shvatimo opseg posla u potpunosti.
 
Osim toga, ostanak na poslu barem godinu dana osigurat će vam potreban zaključak o samom poslu.
 
2. Shvatite da je učenje zapravo neugodan proces.
Novi posao je često neugodan u početku, uzevši u obzir da neke stvari morate naučiti kako biste osjećali normalnu razinu vlastite kompetencije. To može biti zahtjevan period jer se često javlja osjećaj manje kompetencije. Na prošlom ste poslu, takoreći, imali sve pod kontrolom. Imali ste razinu stručnosti i znanja koje vam je dalo samopouzdanje i niste morali misliti kome se morate za nešto obratiti. Kada počnete s novim poslom, to se prirodno razruši.
 
3. Nesvjesno je naše neznanje
Nesvjesno neznanje je sve ono što ne znamo da ne znamo. Na primjer, prije nego što ste došli na novi posao, možda niste shvaćali koje vam znanje i kompetencije fale. To stanje zovemo “neznanje je blaženstvo”, ali koliko god se blaženo osjećali, to nije pogodno za daljnji rast.
 
4. Svjesno neznanje
Eh…kad dođe period svjesnog neznanja, onda slijedi prava nelagoda. Tada shvaćamo koliko zapravo ne znamo i osjećamo se izgubljeno i usamljeno. Ako ste na novom poslu i preplavljeni svime što trebate naučiti, onda proživljavate svjesnu nekompetenciju.
 
Fear do not! To se događa svima u ovom ili onom trenutku i nužan je dio (profesionalnog) odrastanja. U krajnjoj liniji, ako nikada ne spoznate rupe u vlastitom znanju i vještinama, kako ćete ih ikada popuniti?
 
5. Svjesna kompetencija
…I skoro ste tamo! U ovom stadiju stekli ste veće razumijevanje i doživjeli poneki uspjeh, ali shvaćate da imate puno toga za učiti. Međutim, kada ste svjesni svojih kompetencija, postoji vjerovanje da premda možda sada nemate pravi odgovor, znate kako ćete do njih doći.
 
6. Nesvjesna kompetencija
Nakon nekog vremena dolazi do automatizacije steknutog znanja. Postaje dio vašeg prirodnog profesionalnog izričaja, a kako napredujete u novom poslu, dolazi do tranzicije iz trenutnog neznanja u samopouzdanje da imate sposobnosti saznati sve što dotad niste znali.
 
Ovo putovanje je teško, ali važno je samo jedno – strpljenje, strpljenje, strpljenje! Trebamo biti svjesni da je učenje cjeloživotno obrazovanje, a ne destinacija. Koliko god nam je ponekad teško na novom poslu, često je vrijedno ustrajati kroz sve nelagode koje uzrokuje učenje novih vještina jer time najviše učimo o sebi.